Izložba slika Vide Grbac

IMG_2819Katedra je kroz svoj projekt “Domišljamo se” sudjelovala na otvorenju izložbe Vide Grbac povodom Jožehova na Praputnjaku. Orgnaizator izložbe je Udruga umirovljenika Praputnjaka sa njihovom predsjednicom Nevenkom Juretić i mjesni odbor Praputnjak. Izložba je otvorena do 22.ožujka svaki dan od 17 do 19 sati. Pogledajte galeriju slika sa otvorenja izložbe i pročitajte ukratko o samoj slikarici.

Za ovu izložbu povodom Jožehova Vida je izabrala slike s motivima cvijeća, mora i primorskoga kraja.

Vida Grbac rođena je 1935. godine u Vršcu, po majci I ocu je Slovenka. No od 1947. godine živi i radi na Sv. Kuzmu. Umjetnost je zanima od djetinjstva, a njome se intenzivnije bavi od umirovljenja. Kolektivno izlaže od 1982. godine do danas, na preko sedamdesetak tematskih izložbi u Hrvatskoj i svijetu.

Untitled-1

Samostalno je izlagala 40 puta, tj, upravoje ova izložba na Praputnjaku njena četrdeseta samostalna izložba. Kroz svoj rad sudjelovala je na više likovnih kolonija, a članica je i kulturnog društva Sv. Kuzme i Damjana, kao i Udruge željezničara slikara “Plavo svijetlo” iz Zagreba.

IMG_2863

Ivana Sablić, Josip Braco Vidas, Vida Grbac i njen unuk Antonio

O Vidi Grbac i njenom slikarskom stvaralaštvu govorili su mnogi poznavatelji likovne i književne umjetnosti.

Prof. Sanja Škrgatić slikarica i književnica:

Vida Grvbac je pravi ljubitelj slikanja kao izraza vlastitog postojanja. Cijelog života slika more i cvijeće , omiljene motive iz svojeg okruženja. Polazeći od cvijeća kao jednog od najljepših oblika što ih je stvorila priroda, Vida Grbac na svojim slikama naglašava životnu prolaznost . Slika bujne, potpuno rastvorene cvjetove ushitne ljepote uzdignutih cvjetnih glava; a odmah tik do njih povijene stabljike i otpale latice, koje su na kraju svojeg životnog ciklusa. Tako slikarica zaljubljena u zanosne cjetne motive, na koncu sama razbija uluziju neprolazne ljepote.

IMG_2819

Prof. Vanda Ekl, povjesničarka umjetnosti:

Za Vidu Grbac slikarstvo nije uzgredno bavljene, povremeno opuštanje, već prava preokupacija i stalni zov, nikad do kraja iscrpljena mogućnost i želja za likovnim izražavanjem.

Kod motiva mora prenjet će silnicu potreta, uzgibanost i vrtlog vodene mase. Ona slijedi svoju spontanu reakciju i dosljedni izražajni način koji možemo obilježiti kao svijesno traženje, iskren iskaz i darovit domišljaj.

Prof. Biserka Smoljan Čerina:

Vida bježi od grube stvarnosti, prigrlivši sve ono lijepo oku i srcu. Slika svijet u kojem ima više dobra nego zla, koji je veseo i prostodušan. Slike odišu čarolijom nekog dalekog i još nedodirnutog svijeta.

Prof. likovnih umjetnosti Silvija Benković, slikarica i književnica:

Vida Grbac slika od svoje rane mladosti i njena žeđ ne prestaje, njene ruke ne miruju, a oči još uvijek nemirno traže. Sve što je priroda dala, svaki pejzaž, panoramu, detalj … svaku škrapu, kamen, stablo…. svaki val zapjenjenog mora ….. sve pojave i promjene … Vida uočava, bilježi i stvara neumornom radinošću vrsne slikarice koju ne dotiču moderni tokovi, trendovi, stilovi.

IMG_2900

Predsjednica Katedre Ružica Cipro Dragičević i Vida Grbac

IMG_2891

Predsjednica Udruge umirovljenika Praputnjaka – Nevenka Juretić

IMG_2859

Dopredsjednica Katedre Ivana Sablić koja je recitirala čakavske pjesme

IMG_2845

Mladi škrljevski gitarist Domagoj Vičević

IMG_2881

Vidin unuk Antonio pročitao je svoju čakavsku pjesmu

IMG_2873

Josip Braco Vidas čitao je prigodne – proljetne – pjesme iz svojih zbirki “Duša mi j kuntenta” i “Tamo dole more”

IMG_2865 IMG_2864